Нова слънчева клетка даде заявка за рекорд: 35% ефективност

Съвместен проект на учени от Технологичния институт в Масачузетс (MIT) и Института за наука и технологии Масдар може би е успял да намери ключа към справянето с едно от най-големите предизвикателства в развитието на фотоволтаичната технология. Повишаването на ефективността на соларните клетки е потенциалната възможност възобновяемата енергия напълно да измести изкопаемите горива като източник на енергия в световен мащаб. Пробивът на Масдар/MIT е свързан с двуслойна слънчева клетка, която увеличава преобразуването на слънчевата енергия, но при много по-ниска цена в сравнение със сега съществуващите многопластови слънчеви панели.

alternative-2937_960_720

Соларната клетка, разработена от учените, е уникална, защото съчетава слоеве от типичните евтини силициеви соларни клетки с такива от галиево-арсениден фосфид, които са в състояние да постигнат по-високи нива на преобразуване на енергията. Резултатът е, по същество, „най-доброто от двата свята“. По този начин се постига значително по-висока ефективност в сравнение със съществуващите технологии – при това при много по-ниска производствена цена.

Новоразработената слънчева клетка клетка носи огромен потенциал за индустрията за чиста енергия. Нейната теоретична ефективност се изчислява на над 40 процента, а екипът определя практическата й ефективност на 35 процента. За сравнение, настоящият рекордьор по ефективност достига 24,1%. Това означава, че новата двуслойна слънчева клетка може да даде на индустрията много повече срещу парите, които биха били вложени в производство.

За да се случи това, вече е сформирано бизнес-предприятие, което има за задача да комерсиализира технологията. То ще се ръководи от Амар Найфех от института Масдар, който е доцент по електроинженерство и компютърни науки, и Юджин Фицджералд от MIT, професор по материалознание и инженеринг.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*