Лятното прегряване на сградите – масово, опасно, лошо за продуктивността

Много хора прекарват летните дни из градинки и паркове, само и само за да не стоят у дома. Причината е лесна за отгатване – вкъщи е нетърпима жега.

Картинката е позната далеч не само у нас. Британската еко-консултантска къща WSP | Parsons Brinckerhoff наскоро е установила, че един от всеки петима лондончани страда заради свръх-топлина в дома си.

building-1432781_960_720

Проучването ComRes е проведено сред над 1000 жители на Лондон. То е установило, че 83 процента от хората страдат от „непоносимо“ горещи домове през летните месеци. 52% са се оплакали от безсъние заради зноя.

Горещината, както е добре известно, може да бъде опасна за здравето. Тя носи рискове за хората със сърдечно-съдобив проблеми, за деца и възрастни и др.

Освен на здравето, жегата влияе и на производителността. Прегряването на сградите през лятото – както на жилищните, така и на обществените – влияе силно продуктивността на работещите хора. Почти третина от запитанетите в проучването са се оплакали, че се чувстват уморени, изтощени или че им е лошо в деня, след като домът им е бил свръх-топъл.

Проучването подчертава колко зле подготвени са сградите за справяне с горещините, обобщават от WSP | Parsons Brinckerhoff. Новите апартаменти и офиси са проектирани с добра изолация за зимата, така че да могат да останат по-топли в студеното време, но съвсем не са адаптирани за горещото време през лятото. Това в крайна сметка носи вреди за здравето и производителността на труда, казват анализаторите.

Разбира се, решения се търсят постоянно и все повече хора се насочяват към инсталирането на климатични системи в домовете и офисите си. Това на свой ред разкрива ново предизвикателство – за архитектите и за мениджърите на недвижими имоти.

Засенчването през лятото посредством сенници, щри, тенти и др., е част от възможните решения, посочват анализаторите. Още по-добре е да се мисли за общоградски решения на проблема с жегата – такива като например разгръщането на повече зеленина, казват от WSP | Parsons Brinckerhoff. Зелените покриви също играят много голяма роля в справянето с лятното прегряване на сградите.

1 коментар

  1. Да, липсата на адекватна вентилация и положена предимно вътрешна изолация са основните фактори за прегряването. Едно много евтино и хитро решение е пасивната вентилация от т.н. слънчеви стени (соларни въздушни панели) зимата спомагат за отоплението, а лятото за вентилацията.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*