Есенен лагер учи младежи как да компостират и да правят компостери

“Предизвикай се да компостираш” е заглавието на младежки лагер, който ще позволи на младежи от цялата страна да научат повече за компостирането и да се научат да правят компостери за различни цели. Инициативата е на еко-сдружение „За Земята“. Лагерът ще се проведе в периода 15-18 септември в екоцентъра на варненската организация ОЦОСУР в с. Езерец, община Шабла. Участниците в лагера ще имат възможност да запознаят в детайли с компостирането – на теория и на практика. Желаещите ще могат да се включат в направата на различни видове компостери.

compost-709020_1280

“Ние от „За земята“ и нашите гост-лектори ще разкажем и покажем различни видове компостери и как те работят”, казват организаторите. “Ще дадем и полезни съвети за това как „боклукът“ може да се превърне отново в „храна“ за саксиите на балкона, градинката пред блока или тази на село”.

Eдин от лекторите на лагера ще е Димо Стоянов – човек с новаторско мислене от фермата „Wastе no more“ в Казанлък. Той е един от хората, които искат и се опитват да променят ежедневния ни живот чрез земеделието и по-точно биоторовете. От него, а и от другите лектори, младежите ще узнаят кои са най-подходящите компостери за различните нужди – за градски, за селски условия.

Лагерът ще се опита да е полезен не само за своите участници: младежите, под ръководството на своите ментори, ще изградят обществен компостер за община Шабла. “Надяваме, че заедно ще успеем да намалим отпадъците на общината, а примерът ни ще бъде последван и от други общини и населени места”.

Участниците в лагера ще се научат и как да си направят компостиращи тоалетни.

Кандидатстването за участие е до 6 септември, а броя на участниците е 15 души.

Повече информация за лагера може да намерите на страницата на събитието във Фейсбук или на сайта на „За Земята“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*