В борбата с вируса Зика жертва паднаха… пчели

Вирусът на Зика вече официално се разпространява из САЩ. Затова е разбираемо, че служители по общественото здраве правят всичко възможно, за да се опитат да спрат разпространението на болестта. За съжаление в случая с един окръг в Южна Каролина се оказа, че тези усилия неволно са довели до смъртта на 2,5 милиона пчели.

bees-600_522

Дорчестър Каунти обикновено използва наземни спрейове с цел борба с комарите. Миналата неделя обаче служителите от здравните служби са решили да преминат към метода на въздушно пръскане. За целта те предупредили местното население чрез, общо взет, един Facebook пост в събота и една обявя в местния вестник в петък. След това самолетът литнал в ранните часове на неделя сутрин, създавайки мъгла от пестицида Налед.

Повечето хора разбираемо не са видели анонса във вестника, сред които и местните пчелари. След пръскането с пестицида местните ферми са отчели смъртта на десетки кошери и общо 2,5 милиона пчели.

Пестицидът Налед не се счита за сериозна опасност за хората поради това, че химикалът бързо се разсейва във въздуха. Той обаче е силно токсичен за различните опрашители, включително пчелите. Обикновено когато пчеларите са наясно с предстоящото въздушно пръскане, те покрват кошерите си, за да защитят пчелите. Освен това много страни пръскат за комари през нощта, защото пчелите са активни основно през деня.

От Дорчестър Каунти посочиха, че са се опитали да се свържат с всички пчелари в района, но са направили някои грешки. Най-малкото в техния регистър са липсвали данни за много от местните пчелари, особено любителите. Затова е важно да се водят актуални регистри на действащите пчелари и тези регистри да се използват адекватно от държавните служби при предстоящи действия, свързани с опазване на пчелната популация.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*