Студентски център е енергийно и водно самодостатъчен

Новият център „R.W. Kern” при Колежа Хемпшир е толкова устойчива сграда, че повече от това няма накъде. Със своите 1600 квадратни метра, проектиран от Bruner/Cott & Associates, той е замислен „да бъде напълно самоподдържащ се и да отговаря на стандарта за живи сгради“. За да може да покрива тези изисквания, центърът работи на слънчева енергия, оборудван е с биотоалетни и има система за събиране на дъждовна вода.

Kern-Center-Living-Building-Challenge-1020x610

Центърът Kern функционира като средище на студентския живот с “общностна дневна стая“ и кафене, но също така служи и като приемен център за родители и персонал.

Прозорците са от пода до тавана. Така те свързват обитателите на сградата с дърветата и дивите цветя на поляната навън.

Две крила, облечени с камък, добавят естествена красота за центъра. Камъкът и дървото, използвани за сградата, са добити от източници на местно ниво. Според Bruner/Cott, всички строителни материали са съвместими с принципите на опазване на „червения списък” и са избегнати продукти, съдържащи токсични химикали. Строителните материали не са единствените зелени аспекти на центъра. Система за събиране на дъждовна вода дава възможност сградата да функционира с нулево потреблениена външни източници на вода, т.е. е водно неутрална. Покривът е покрит с голям слънчев масив.

Центърът Kern функционира като “лаборатория за учене и преподаване”. Знаци и указателни табели позволяват на тези, които се интересуват, да научат повече за устойчивите характеристики на сградата. Според изявление на Bruner/Cott относно този проект, “новите класни стаи са изградени около възможностите за преподаване, които живата сграда прави възможни, вдъхновявайки онзи вид любопитство и любознателност, бликащи от философията за принос към знанието, справедливостта и положителната промяна в света”.

Kern-Center-Living-Building-Challenge-lead-1020x530 Kern-Center-Floor-To-Ceiling-Windows-1020x610 Kern-Center-Sustainability-1020x610 Kern-Center-Hampshire-College-1020x610 Kern-Center-Interior-1020x610 Kern-Center-Stone-Clad-Wing-1020x610 Kern-Center-Solar-Power-1020x610 Kern-Center-Massachusetts-1020x610 Kern-Center-Full-Width-1020x386

Снимки: Bruner/Cott & Associates

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*