Как Коста Рика изкара 113 дни на 100% възобновяема енергия

Коста Рика е нещо много повече от туристически рай с тучна зеленина и прелестни гледки; страната е и същински пионер на зелената енергия. Малката централноамериканска нация е произвела 100 процента от електроенергията си от възобновяеми източници в продължение на 113 дни към края на август. Страната, която добива чиста енергия от различни възобновяеми източници, гледа напред към своята мечта – да изкара една цяла година без изкопаеми горива.

costa-rica-977048_960_720

С период от 113 дена, захранвана на 100 процента от възобновяема енергия, Коста Рика се доближава уверено към целта си. Страната има реални шансове скоро да подобри собствения си рекорд, поставен миналата година, а именно – да добива 99% от електроенергията си само от ВЕИ. Това постижение включва 285 дни, при които всичкото електричество на Коста Рика е добито изцяло от възобновяеми източници, според електроенергийния институт на Коста Рика.

Страната е в състояние да се възползва от множеството възобновяеми енергийни източници, с които разполага благодарение на уникалния си климат и терен. Повечето от възобновяемата енергия на нацията идва от водноелектрически централи – поради огромната речна система на тази територия в съчетание с интензивните тропически валежи. Слънце, вятър, биомаса и геотермална енергия също играят роля в електроенергийния микс.

Тропическата нация си е поставила за цел да бъде изцяло независима от изкопаемите горива в рамките на пет години. Благодарение на солидни инвестиции в проекти за геотермална енергя и прогнозите за все повече проливни дъждове през следващите години, тази цел може да се постигне дори по-рано от първоначално планираното.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*