Насищането на пазара на соларни панели води до… повече растеж?!

Ново изследване на Pike Research показва, че през 2008 година липсата на достатъчно кредитиране и високата цена на ват при соларната енергия са довели до насищане на пазара на соларни панели. Това насищане, в комбинация с намалqващата цена на поликристалните силициеви соларни клетки е довело до цялостно намаляване на цените на соларните системи.

Последствието от подобно съвпадение е точно такова, каквото човек би предположил. В момента на пазара има 190 производителя на соларни клетки и модули, според доклада на Pike Research „Новият соларен пазар“, оповестен вчера. В изследването анализаторите прогнозират, че по-ниските цени и по-голямата конкуренция ще принудят производителите да се обединяват с други фирми или дори да прекратяват дейността си напълно. Въпреки очакването за консолидацията обаче от Pike обаче не дръзват да направят прогноза колко точно дружества ще останат на пазара през 2011 година.

От гледна точка на крайния потребител, възстановеният достъп до кредитиране и намаляването на цените за слънчевите инсталации, провокирано от пренасищането на пазара, доведе до промяна, състояща се в повишено търсене към края на 2008 г. и през 2009 година. Тази тенденция ще продължи и ще доведе до засилен интерес и търсене в световен мащаб с около 43% ръст за 2010 г. в сравнение с 2009 година. Става въпрос за соларно оборудване с капацитет 10,1 гигавата (GW), твърдят от Pike.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*