Плановете за въглищни електроцентрали по света намалели с 14%

Електроцентралите за производство на електроенергия чрез изгаряне на въглища, които са в процес на изграждане в световен мащаб, са намалели с 14% през тази година. Водещ фактор в тази тенденция е Китай, която се бори със свръхпредлагането и се опитва да насърчи развитието на по-чиста енергия.

coal_SXC_HU-600-450

Данните дойдоха от инициативата „Глобален тракер на въглищните централи“ на неправителствената група за борба с въглищата CoalSwarm. Индия също има съществен принос за промяната, отчитат от организацията благодарение на въведените от нея ограничителни политики през първата половина на 2016 г.

Като цяло въглищните мощности, които са на етап предварително планиране или строителство, са намалели с 14 процента до около 932 гигавата (GW) през юли в сравнение с 1090 GW в началото на годината.

Общият спад е равен на 158 GW. Това е почти колкото капацитета за генериране на енергия от въглища на целия Европейски съюз.

Причината е „комбинация от проблемите с околната среда, включително изменението на климата и щетите за здравето, заедно с влошените икономически показатели на въглищата,” коментира Тед Нейс, директор на CoalSwarm, пред Ройтерс.

Китай отичта най-големия спад на своите предварителни проекти: отменени са планове за въглищни електроцентрали с мощност общо 114 GW. Индия, Филипините и Индонезия също са намалили проектите от този вид. За сметка на това страни като Египет и Монголия са увеличили планираните въглищни мощности.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*