Отглеждането на водорасли има крещяща нужда от регулация

Отглеждането на водни растения се нуждае от по-строго регулиране с ограничаване на потенциалните вреди за околната среда след бума на този бизнес през последните години. В момента водорасли се отглеждат за приложение в какво ли не – от суши до паста за зъби. Изводът за нуждата от регулации дойде от ново проучване на ООН.

Водни растения се отглеждат най-много в Китай, Южна Корея, Индонезия и Филипините. Бумът на този вид „земеделие“ в последните години като че ли е щадящ за околната среда, тъй като не се нуждае от изкуствени торове и създава нови работни места. Освен това водните растения погъщат CO2.

seaweed-1129226_960_720

Но все повече доказателства сочат, че морските водорасли понякога могат да нанесат вред във вид на безконтролно разпространение на болести и вредители, се казва в доклада на ООН. Това може да се окаже опустошително за местните видове водни растения и животни.

“Можете да вземете едно водно растение от Филипините и да го отглеждате в Източна Африка. Но има вредители, има патогени, които могат да дойдат заедно с това растение,” обяснява Елизабет Котие-Кук, водещ автор на изследването на ООН, която е специалист при Шотландската асоциация за морски науки.

Едно вредно бактериално заболяване, известно като “леден лед”, например, се е разпространило с червените водорасли от Филипините и е заразило редица ферми в страни като Мозамбик и Танзания. Щетите от появата му се изчисляват на 310 милиона долара през само във Филипините и само за периода 2011-2013 г., според доклада.

В световен мащаб около 27,3 милиона тона морски водни растения са произведени с цел използване в най-различни индустрии само през 2014 г. Тяхната стойност е 6,4 млрд. долара. Водораслите се използва в храни като супи, суши и спагети, като торове и като храна за животни. Екстракти от водорасли се използват в различни продукти от грижа за кожата, включително пасти за зъби.

Докладът на ООН призова правителствата да се поучат от болезнения опит на други сектори на отглеждането на аквакултури и да въведат регулации за защита на местните екосистеми.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*