Великобритания забранява микроперлите в козметиката до края на 2017 г.

Микротопчетата в козметичните продукти скоро ще се окажат нелегални във Великобритания. Правителството официално обяви плановете си да ги забрани до края на 2017 г. Мъничките, абразивни частички, предназначени да почистват уж по-ефективно, нанася множество вреди на водните организми и техните екосистеми, когато се озоват в канала. Решението на Обединеното кралство дойде след създаването на петиция, подписана от над 350 000 души.

800px-Toothpasteonbrush
Микро-топчета в пастата за зъби. Снимка: Thegreenj, CC-SA 3.0

Козметичната индустрия твърди, че работи за поетапно прекратяване на използването на така наречените микроперли. Критиците обаче казват, че това се случва твърде бавно. От обещанието към обществото до реалното предприемане на действия минава твърде много време.

От Greenpeace пък смятат, че забраната трябва да обхване и други продукти. За морския живот няма разлика дали платмасовите частички идват от козметични продукти за лице или от перилен препарат, затова е по-добре забраната да обхване всички продукти, а не само козметиката, казват от еко-организацията.

Тази седмица британското правителство ще публикува своите консултации относно това кои продукти ще попадат в обхвата на забраната, която се подготвя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*