Предлагат 17 септември да стане ден без автомобили в София

Инициативният комитет „София – зелена столица“, в която участват 23 граждански и неправителствени организации, предложи на Столична община празникът на София – 17 септември – тази година да бъде отбелязан като ден без автомобили в столицата. Така жителите на големия град ще могат да се насладят на почивния ден и да се включат в празничните мероприятия, наслаждавайки се на рядка комбинация от чист въздух и тишина. Свеж и тих, подобен ден би бил почувстван от гражданите като действително различен, специален и празничен.

bulgaria-1327151_960_720
Въздухът над София може да стане малко по-чист и свеж, ако от време на време оставим автомобилите у дома.

С обявяването на ден без автомобили с ДВГ навръх своя празник София би могла и да се включи в Европейската седмица на мобилността (16-22 септември 2016 г). Това е многогодишна общоевропейска кампания за популяризиране на устойчивите алтернативи за движение в града. Над 1490 града вече са заявили своето участие в програмата. Тази година тя протича под мотото „Разумна мобилност – силна икономика”. От страна на България засега в Европейската седмица на мобилността са заявили участие 13 града, но българската столица не фигурира сред тях. София е една от малкото европейски столици, които до момента не са се включили в инициативата.

От друга страна, макар че активността и разширяването на българските участници в ЕСМ до по-малки общини като Самоков, Панагюрище и дори малкото Борово ни радва, вярваме, че проблемите на големия град по отношение преодоляването на зависимостта от автомобилите са значително по-сериозни и изискват системно напомняне и активна позиция по прилагане на мерки, насърчаващи и подпомагащи промяна.

Над половината от градовете, регистрирани в Европейската седмица на мобилността, смятат да проведат ден без автомобили в рамките на инициативата. Най-често датата на деня без коли е 22 септември – дата, определена за Международен ден без автомобили.

Някои европейски градове провеждат дни без автомобили и извън рамките на инициативата ЕСМ. От май тази година Париж спира автомобилния трафик в центъра на града всеки първи неделен ден от месеца.

Водена от заявеното желание да кандидатства в конкурса за Европейска зелена столица, София би могла да отбележи и двата предстоящи празника (и 17, и 22 септември) с ограничаване на движението на ДВГ-автомобили в централната градска част. Нещо повече, с това Столична община би могла да постави началото на традиция за регулярно ограничаване на автомобилния трафик в сърцето на града.

Придвижването в града с алтернативен транспорт предлага редица предимства пред движението с автомобил. Намаляването на вредните газове и фините прахови частици във въздуха е най-често посочваната сред тях. Наред с това намалява и шумовият фон в града. Придвижването с велосипед, мотопед или друго алтернативно превозно средство често пъти е по-гъвкаво и по-бързо от от карането на кола. Не на последно място придвижването чрез алтернативни превозни средства създава предпоставки за повече и по-непринудено общуване между хората, възвръщайки човешкия облик на големия град.

ИК „София – зелена столица“ остава в готовност да съдейства на Столична община в организацията и популяризирането на инициатива за отбелязването на празника на София като ден без автомобили в столицата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*