Най-голямата вятърна турбина е инсталирана край Ливърпул

Най-голямата в света вятърна турбина вече е монтирана – край бреговете на Ливърпул. Това съобщи производителят MHI Vestas в четвъртък.

Турбината е първият от общо 32, които ще бъдат инсталирани в проекта на DONG Energy за ветроенергиен парк на име Burbo Bank. Събитието е първият случай в света, когато такава огромна V164 8-мегаватова вятърна турбина бва инсталиране някъде по света.

wind-blades

Турбините в парка ще са с 80-метрови витла, всяко от които е с тегло 35 тона. Витлата са изграден локално, в местсен завод на MHI Vestas.

От компанията определят монтажа като ключово събитие за цялата индустрия. “Въвеждането на V164 8MW ще подкрепи амбициите на ветроенергийната индустрия да намали разходите за енергия чрез намаляване на времето за монтаж, изграждане на електрическа инфраструктура, основи и сервизни посещения в сравнение с вятърните централи, използващи по-малки турбини,” каза в изявление Йенс Томеруп, главен изпълнителен директор на MHI Vestas.

Вятърният парк се очаква да бъде напълно готов и въведен в експлоатация през първата половина на 2017 г. Той ще осигурява достатъчно енергия за над 230 000 жилища във Великобритания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*