Изгубеният рай: Земята е загубила 3,3 милиона кв. км. девствени земи

Девствените земи изчезват от лицето на Земята с обезпокоителни темпове. Около 10 на сто от дивите региони са изгубени само през последните две десетилетия в резултат на жестокото човешко “развитие”. Това обявиха изследователи с данни от ново изследване.

Южна Америка, коят е загубила 30 процента от своите девствени територии, и Африка, която е загубила 14%, са най-силно засегнатите континенти. Основните фактори за унищожаването на дивите територии е съсипването на дивата природа заради “ръст“ в селското стопанство, дърводобива и минното дело.

Проучването, публикувано в списание Current Biology, е най-новото, което документира въздействието на човешката дейност в глобален мащаб, засягаща климата, ландшафта, океаните, природните ресурси и дивата природа на Земята.

dehesa-1529219_960_720

Изследователите са картирали зоните на дивата природа по света, с изключение на Антарктида, за да сравнят резултатите с карта от 1993 година, която е съставена на базата на същите методи. Резултатите са стряскащи.

30,1 милиона квадратни километра са девствените територии, останалина планетата. Това са земи, определени като биологично и екологично непокътнати региони без забележителна човешка намеса. От 1993 година насам 3,3 милиона квадратни километра от дивата природа са изчезнали, сочи сравнението.

“Това е невероятно тъжно, защото ние не можем да компенсираме или възстановяваме тези места. След като те са си отишли, отишли са си и това има шокиращи последици върху биологичното разнообразие, върху изменението на климата”, казва природозащитникът Джеймс Уотсън от Университета на Куинсланд в Австралия и Обществото за опазване на дивата природа в Ню Йорк.

Около една четвърт от земната повърхност на планетата остава девствена земя, особено в централната част на Африка, района на Амазонка, Северна Австралия, САЩ, Канада и Русия. Загубите пре последните две десетилетия са най-остри в района на Амазонка и Централна Африка, посочва Уотсън, който е и ръководител на изследването.

“Ние трябва да се съсредоточим върху опазването на местообитанията и запазването на някои части на Земята, които са до голяма степен недокоснати от нас”, казва Уотсън.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*