Калифорния готви стандарт за енергийната ефективност на компютри

Регулаторите в Калифорния пристъпиха още една стъпка напред към въвеждането на първия по рода си задължителен стандарт за енергийна ефективност на компютри и монитори. На тези уреди се падат около 3% от сметките за ток в домовете и около 7% от сметките за електроенергия в офис-пространствата.

Най-новият проектостандарт, готвен от комисията по енергетика на Калифорния, преразглежда набор от правила, предложени още през март 2015. Ако бъдат окончателно приети, те ще спестяват на потребителите около 373 000 000 долара годишно.

keyboard-829330_960_720

Съветът за защита на природните ресурси (NRDC) – екологична група, която работи съвместно с Комисията по стандартите – каза, че по този начин ще се намалят емисиите на парникови газове от изгаряне на изкопаеми горива за производство на електроенергия с около 700 000 тона годишно. NRDC призова комисията да се постарае да избегне потенциални вратички в новото законодателство, които биха позволили специални изключения или кредити за специални компютърни функции, които биха могли да станат по-масови до времето на въвеждане на стандарта.

В Калифорния компютрите и мониторите консумират около 5 610 гигаватчаса електроенергия годишно. NRDC настоява, че енергията, консумирана от тези устройства, може да бъде намалена с около една трета след прилагане на новите стандарти.

Първата фаза на новите правила ще влезе в сила през януари 2019 – за настолни и преносими компютри. Стандартите ще започнат да се прилагат за за работни станции и “дребни” сървъри през януари 2018 г. и за компютърни монитори с размер от 17 инча нагоре – от юли 2019.

Новият стандарт за енергийна ефективност на настолните компютри, които използват много повече енергия, отколкото лаптопите, ще добави около 14 долара към на цената на компютрите на дребно. Това обаче ще спестява на потребителите повече от 40 долара от сметките за ток в период от пет години.

Окончателното приемане на новия стандарт се очаква през ноември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*