Рейкявик ограничава разрастването си, за да стане въглеродно неутрален до 2040 г.

Исландската столица Рейкявик ще се стреми да стане въглеродно неутрална до 2040 г. чрез налагане на строги ограничения върху разрастването на града и подобряване на ефективността на обществения транспорт. Това предвижда нов план, представен от кмета на града.

Проектопланът за политиката за климата поставя Рейкявик в челнитете редици на световните опити за ограничаване на въглеродните емисии и за борба с изменението на климата.

reykjavik-1103888_960_720

Подобно на други северни градове, включително в Осло и Хелзинки, Рейкявик работи за изпълнение на климатични цели, които надхвърлят националните цели, заложени от световните лидери на срещата на върха на COP21 в Париж миналата година.

През 2009 г. Рейкявик стана първата община в Исландия, която въведе политика за намаляване на емисиите на парникови газове.

Макар че и други градове по света имат подобни амбициозни цели, Рейкявик е в по-добра позиция с по-големи шансове да постигне заложеното, смя та кметът Дагур Егертсон. Това е така, според него, защото и в момента въглеродните емисии на града вече са сравнително ниски.

Благодарение на съществуващата система за осигуряване на геотермална енергия, всички жилища в града и околностите се отопляват с геотермална енергия. Електричеството пък се произвежда от водноелектрически системи.

Новият план включва няколко мерки за постигане на еко-целите. Една от тях е решението да се гарантира, че всички превозни средства на територията на Рейкявик се захранват от зелена енергия до 2040 г. Това включва и публичния, и частния транспорт.

Управата също така планира да ограничи разрастването на града. 90 на сто от всички нови жилищни постройки следва да се строят вътре в границите на сега съществуващите очертания на града.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*