Нова, красива ВЕЦ в Норвегия става туристическа дестинация

Въпреки че Норвегия вече се захранва почти изцяло от възобновяеми източници, страната продължава да гради още и още централи за по-нататъшно увеличаване на производството на чиста енергия. Някои от тези нови попълнения са от голяма полза не само за енергийния баланс в страната. Те повишават и атрактивността й като туристическа дестинация. Електроцентралата в Йовре Форсланд е един пример за това как могат да се съчетаят невероятно атрактивна архитектура с чисти, зелени енергийни централи в полза и на местните жители и техните наследници, и на посетителите.

Norway-01-1020x610

Повечето от електричеството в Норвегия идва от водноелектрически централи, геотермална и вятърна енергия. Сега властите се стараят да използват същите тези източници, за да генерират допълнителен туристически трафик. Водноелектрическата електроцентрала Йовре Форсланд в гористите планини Хелгеланд – норвежка провинция близо до Арктическия кръг – е една от тези дестинации. 30-гигаватчасовата електроцентрала, проектирана от Щайн Хамре, сякаш по-скоро допълва заобикалящата природна среда, отколкото да стои като принадена в района.

“Електроцентралата е проектирана така, че да отразява характеристиките на ландшафта… мястото се намира на голяма поляна в края на смърчова гора”, казват архитектите. “Основното вдъхновение за дизайна дойде от вертикалността и неравномерността на смърчовите дървета в гората“. Местната власт сега се надява, че туристите ще посещават красивата електроцентрала и ще искат да научат повече за водноелектрическата енергия. Кой не би искал да посети тази идилична планинска сцена?

Norway-05 Norway-04-1020x610 Norway-02-1020x610 Norway-03-1020x610

Снимки: Бьорн Лайрвик

3 коментара

  1. И аз се втрещих от тези гигавати, ама нашите журналисти са доказвали нееднократно пропуски в образованието. За информация 5ти и 6ти блок на Козлодуй са по 1000 мегавата демек 1 гигават. А гигаватчас пък би трябвало да измерва работа ?!

  2. 30 гигавата?! Изглежда твърде много за ВЕЦ… иначе е красива, спор няма!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*