Англия финансира технология за „чисти студ и енергия“ с 6 млн. лири

Nick-Viewpoint-inside-dearman-engine-e1473675949407Dearman – компания, специализирана в разработването на системи за „нулево-емисийна мощност и охлаждане“ – успя да спечели 6 милиона лири финансиране от британското правителство в подкрепа на разработването на нулевоемисиен двигател, захранвана с течен азот.

Dearman ще води консорциум от организации и университети, които ще продължат разработването на двигателя и на неговите комерсиални приложения, за да се ускори въвеждането му в практиката. 6-те милиона лири държавно финансиране ще привлекат и средства от чатни инвеститори – членовете на консорциума. Така общият фонд за технологията ще достигне 15,5 милиона лири.

Dearman описва технологията си като система за осигуряване на „студ и енергия“. Тя би трябвало да осигурява значително намаление на оперативните разходи, използванетона изкопаеми горива и съответно на вредните емисии – всичко това при ниски капиталови разходи.

Двигателят на Dearman, който в момента се тества от веригата супермаркети Sainsbury за доставка на охладени стоки до магазините й из Лондон, има приложения в секторите транспорт, логистика и сградна климатизация, казват от компанията. Част от новото финансиране ще помогне за развитието на технологията за използването й за климатизация и като спомагателна система за захранване на автобуси.

„Технологията за чисти студ и енергия, която разработваме с нашите партньори, има потенциала да се изнася за бързо растящи икономики по целия свят, като им помага да отговорят на нарастващите си енергийни нужди, без да създава катастрофални последици за околната среда,“ обясни Тоби Питърс, главен изпълнителен директор на Dearman.

Новото финансиране издва след 16 милиона лири паричен стимул за Dearman, който дойде в началото на годината от инвестиционния посредник Park Vale Capital.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*