Старт на Европейската седмица на мобилността

От днес до 22 септември се провежда Европейската седмица на мобилността. Тя протича под слогана „Умна мобилност – силна икономика“ с визия за устойчивия транспорт като мъдра инвестиция за Европа.

6220110824_2300eb53f2_o
Движението в града може да има най-различни лица, различни от автомобила с ДВГ. Гладките настилки правят възможно придвижването с ролери, скейтбордове, велосипеди, триколки, сегуей и много други алтернативни методи.

Общо 2209 града от Европа са заявили участие чрез различни свои инициативи за насърчаване на по-чистия и разумен начин на придвижване в града. От България общо 28 града ще се включат в общоевропейската инициатива, като 11 от тях ще проведат и ден без автомобили. Наред с нарастването на броя на участниците в сравнение с предишни години, прави впечатление и, че сред тях има както големи, така и доста малки селища. Наред с градове като Бургас, Пловдив и Стара Загора участие са заявили и такива като Белослав, Мадан, Пещера, Стражица и др.

София, която до преди няколко дена на фигурираше в списъка на участниците, ще отбележи деня без автомобили на 22 септември. Наред с това в центъра на града ще има различни атрактивни мероприятия. Сред тях са фотоконкурс на тема „Умно“ придвижване, велосипеден поход, дни на отворени врати в метрото и звената на електротранспорта, маратони и състезания, фестивал на електрическите автомобили Smart Mobility Fest, ретро-трамваи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*