Bayer+Monsanto: брак от ада

Немският агрохимичен гигант Bayer придоби щатската Monsanto в сделка за 66 милиарда долара. Новосформираната комания ще представлява най-големия в света производител на пестициди, чието пазарно присъствие е равносилно на монопол. Ужасяващото предсказание на пазарните наблюдатели е, че подоба концентрация ще означава новосформираната компания да има по-голями влияние от която и да е друга в този сектор досега.

agriculture-2229_960_720

Monsanto е най-известна като водещ производител на популярния хербицид Раундъп. Неговата активна съставка е глифозатът, който се свързва с развитието на рак, респираторни заболявания, аутиъм. Все повече държави по света забраняват приложението на глифозата.

Компанията е известна и като водещо защитник и разпространител на ГМО. Налице са опасения, че засилването на присъствието й в Европа ще означава още по-малко възможности за съпротива срещу навлизането на ГМО.

Еколозите из Европа и САЩ вече изразиха своето несъгласие със сделката, запазвайки надежда, че регулаторите все пак ще се изкаажт против подобна пазарна концентрация. Организирани бяха дори протести, на които сделката бе определена като „брак от ада“. Докато обществената подкрепа за по-природосъобразно и чисто земеделие нараства, тази мега-сделка ще помогне на новосформиращата се гига-корпорация да притисне малките производители, за да прокара препаратите и ГМО семената си, опасяват се природозаитниците.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*