Нов вид текстил черпи енергия от слънцето и движението?

Какво би станало, ако дрехите ни можеха да събират енергия за захранване на собствените ни смартфони? Осмина инженери от Georgia Tech са разработили нов вид хибриден текстил, който може да събира енергия от два източника: слънцето и движението. Такова нещо би могло да има най-различни приложения във вид на тъкан, включително в дрехи, пердета или палатки.

Georgia-Tech-Hybrid-Power-Textile-1020x610

Инженерите са използвали обикновена текстилна машина, за да изтъкат хибридното парче плат. Тъканта може да събира слънчевата енергия чрез слънчеви клетки, изработени от полимерни влакна. Трибоелектрични нано-генератори произвеждат енергия от движението. Тези материали са преплетени с вълна. Получената тъкан е „изключително гъвкава“, лека и дишаща, според изследователите. Списанието Energy публикува техните изследвания онлайн по-рано тази седмица.

Съавторът на доклада и професор по материалознание и инженеринг от Georgia Tech – Жонг Лин Ванг казва, че „този текстил за хибридна енергия представлява ново решение за зареждане на устройства в полеви условия от такива проси неща като вятъра, който подухва в слънчев ден“.

Georgia-Tech-Hybrid-Energy-Fabric-1020x610

За тестване на плата инженерите са създали флаг, с който се качили в кола и тръгнаи по пътя, развявайки знамето през през прозореца. Въпреки че денят бил облачен, флагът с размери 4 на 5 сантиметра събрал достатъчно енергия за зареждане на „2 mF кондензатор“ до два волта само за една минута.

Като следваща стъпка инженерите планират да капсуловат плата, така че да не може да бъде увреждан от влага. Ранните тестове показват, че тъканта може да се използва отново и отново. Учените обаче искат да го тестват допълнително, за да видият колко точно траен може да бъде платът в продължение на дълги периоди от време. Те смятат, че материята може да се се произвежда в големи мащаби, тъй като много от използваните материали са съвсем евтини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*