Опазването на Амазонието може да доведе „IV индустриална революция“

Тропическите гори на Амазонка кроят биологичния ключ, който може да даде тласък на „четвъртата индустриална революция“, стига тяхното биоразнообразие да бъде защитено. Това се казва в ново изследване, публикувано в петък.

Новите дигитални технологии като 3D печата и квантовите изчисления носят потенциалната възможност уникалните растения на Амазонието да доведат до големи постижения в областта на медицината и техниката, се казва в проучването на бразилски учени.

rainforest-78516_960_720

„Стъпвайки на огромните биомиметични и биоразнообразни активи на Амазонието, ние можем да намерим пътя към разработването на революционни нововъведения в няколко области“, каза Хуан Карлос Кастия-Рубио, един от авторите на проучването. „Например, една дълготрайна пяна, която се създава от месстен вид жаба, вдъхнови създаването на нови технологии за улавяне на въглероден диоксид от атмосферата“.

Амазонските растения могат да дадат успешни формули за антисептици, кремове против бръчки, гинекологични лекарства и противовъзпалителни средства. Всичко това е възможно благодарение на новите технологии, се казва в изследването. То беше публикувано в Бюлетина на Националната академия на науките.

Обезлесяването и изменението на климата обаче могат да препречат пътя към този напредък. Те заплашват да превърнат най-голямата тропическа гора в света в суха савана, унищожавайки огромния биологичен потенциал, се казва в изследването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*