Сауна-курорт край Мюнхен се захранва с отпадъчна енергия

Сауна-комплексът Джорданбад – един „клъстер“ от модерни сауни в Биберах, Германия – е отличен пример за неочаквано добра комбинация 3-в-1: изглежда добре, кара хората вътре да се чувстват добре и използва отпадъчна енергия.

Jordanbad-Sauna-Village-by-Jeschke-ArchitekturPlanung-8-1020x610

Разработката е дело на мюнхенското студио Jeschke Architektur&Planung. Облечени в дърво, симпатичните колиби с вид на хижи имат големи остъклени крайни стени, които разкриват изгледи към съседните езеро и гора. Сауните са осветени от индиректни светодиодни модули и се захранват от енергия, която се добива от система за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

Jordanbad-Sauna-Village-by-Jeschke-ArchitekturPlanung-9-1020x610

Малкият комплекс е построен, за да замести предшестващия го набор от сауни, изградени от дървени трупи. Тъй като клиентът поискал новите структури да бъдат изградени от по-дълготраен материал, архитектите решили да използват бетон за основен строителен материал. Отвън и отвътре кабините са покрити с дървени летви, като за всяка кабина е използван различен вид дървесина.

Jordanbad-Sauna-Village-by-Jeschke-ArchitekturPlanung-2-1020x610

В резултат, сауна-комплексът се състои от голяма инфузионна сауна „Арома“ за до 120 души, както и по-малки билкова сауна и камина-сауна. Съоръженията за душ се намират в отделна сграда. Постройките са разположени около едно голямо дърво, всички имат изглед към езерото и слънчева палуба с вградени топли и студени басейни.

Всички сауни и открити пространства са осветени от индиректни светодиоди. Сауна-курортът се захранва с когенератор, който покрива всички потребности от електричество и отопление. Сауните се отопляват с рециклирани отработените газове от когенератора.

Jordanbad-Sauna-Village-by-Jeschke-ArchitekturPlanung-6-1020x610

„Дизайнът на сауна-комплекса е съвременен архитектурен език … създаващ богати необикновени преживявания за посетителите чрез внимателно използване на пространството и формата, светлината и материалите -отвътре и отвън“, пишат архитектите. „Вътре всяка сауна има своя собствена, индивидуален атмосфера – с внимателно подбрани гледки към различните части на градината, пейзажа и езерото чрез големи панорамни прозорци“.

Jordanbad-Sauna-Village-by-Jeschke-ArchitekturPlanung-7-1020x610 Jordanbad-Sauna-Village-by-Jeschke-ArchitekturPlanung-3-1020x610 Jordanbad-Sauna-Village-by-Jeschke-ArchitekturPlanung-4-1020x610 Jordanbad-Sauna-Village-by-Jeschke-ArchitekturPlanung-5-1020x610

Снимки: Jeschke Architektur&Planung

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*