Дървен манастир в Норвегия е построен изцяло от смърч

Малкият остров Таутра сред норвежките фиорди е прелестно място със спираща дъха гледка, където е построен уникален дървен манастир. Той е дело на архитектурната фирма Jensen&Skodvin като убежище за група от 18 Цистерсиенски монахини.

cabecera-p

Това архитектурно бижу е създадено изцяло от дърво. Целият интериор, заедно с декорите и обзавеждането, са направени от дърво – от същия дървен материал, използван и за направата на основната конструкция на сградата.

Искането за проектиране и изграждане на манастира на остров Таутра е подадено към архитектурното студио Jensen & Skodvin, които завършват своя първоначален проект през 2003-2004 г. След леки корекции и одобрение от самите монахини, усърдният строителния процес започва през 2004 г. Сградата в крайна сметка е завършена чак през 2016 г.

monasterio1-p

Така малкият остров Таутра се оказва дом на една от най-забележителните съвременни дървени конструкции, които могат да се срещнат по света. С обща застроена площ от 2000 кв. метра, в този комплекс са побрани параклис, частните килии на монахините и различни общи части.

За да се гарантира, че манастирът да бъде функционално пространство за своите обитатели, архитектите са наблегнали много на естествената светлина. Всяка килия има своята собствена индивидуалност, където дневната светлина и сенките създават драматични сцени. Изгледите от това място към фиорда Трондхайм добавят своето уникално докосване към общата уникалност на мястото и неговата неповторима естетика.

monasterio-Phot

Цялата конструкция на сградата е направена изцяло от ламиниран смърч. Има вътрешна изолация от каменна вата, а отвън облицовката е от чам, бреза и бук.

Най-впечатляващата част е параклисът: стъклен покрив осигурява изглед към външния простор, вдъхвайки спокойствие и мир, докато естествената светлина навлиза безпрепятствено и озарява вътрешността.

monast3-P

Снимки:

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*