Ford разработва автомобили, които събират вода от въздуха

Дали не би било чудесно да имаме достъп до прясна, питейна вода по време на път, без да ни се налага да купуваме предварително или да спираме в търсенена чешма? Ех, ако можеше да има едно кранче вътре в самата кола…

Това е визията на Дъг Мартин – инженер на Ford, която той представи тази седмица на едно необкновено автомобилно изложение в Детройт. Вдъхновен от билбордовете, които събират вода от въздуха в Лима, Перу, инженерът се замислил да създаде система, която да рециклира кондензиращата вода, натрупвана от климатиците на превозните средства. Тя би могла да бъде чиста и годна за пиене.

on-the-go-h2o-1-1020x610

Мартин е нарекъл своята разработка „H2O в движение“. С помощта на прост кухненски тиган (услужливо предоставен от съпругата му), Мартин събрал капките вода, които обичайно биха изтекли на земята под колата, когато климатикът се обезвлажнява. Той прекарал водата от тигана през филтрираща система, за да я прочисти от замърсители. След това инженерът добавил в своята концепция и резервоарче, поместено вътре в колата, което е свързано с кранче, разположено между седалките на водача и пътника.

При работещ климатик една кола може да произвежда над 1,8 литра вода на час, установил е Мартин. Съвсем не е незначителен обем, нали?

on-the-go-h2o-2

Новото изобретение може да помогне за осигуряването на вода на отдалечени места, както и за намаляване на пластмасовите отпадъци от типа  „бутилки за вода за еднокреатка употреба“.

Технологията все още е във фаза „прототип“. Затова не е ясно кога точно ще можем да видим изобретението на Дъг Мартин.

Снимки: Ford Motors

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*