Индия иска 100% от колите й да са електрически до 2030 г.

Електрическите превозни средства постоянно увеличават пазарния си дял по целия свят, но нито едно правителство няма такъв амбициозен план за насърчаване на растежа им, колкото Индия. Наскоро министърът на енергетиката на Индия предложи стимулиращ пакет мерки, който би направил закупуването на електрически автомобил още по-достъпно за гражданите в страната. Така страната ще може да се проближи бързо към национаната си цел, а именно – 100 процента от превозните средства по птъищата да са електрически до 2030 г. Идеята е все още в процес на изглаждане, но такъв ход може да реализира огромен спад на емисиите на парникови газове в страната – ако се реализира добре.

e-car-plug

Индия се надява да даде пример как правителствата по света могат да предприемат крути мерки срещу мръсните изкопаеми горива, без да се създават финансови затруднения за гражданите. „Индия може да стане първата страна с подобен размер, която да има 100% електрически превозни средства. Ние се опитваме да направим тази програма самофинансираща. Ние нямаме нужда от нито една рупия подкрепа от страна на правителството. Ние не се нуждаем от нито една рупия инвестиции от народа на Индия“, заяви министърът на енергетиката Пиюш Гоял.

Чрез намаляване на плащанията, според Гоял, ще бъде лесно за хората да издължават своите дължими суми по изплащането на електрически автомобил – с парите, които ще си спестят от купуването на гориво. Гоял работи в тясно сътрудничество с други държавни лидери, за да оцени предложението на работна група, ръководена от пътно-транспортния министър Нитин Гадкари. В нея участват и министърът на петрола Дхармендра Прадан и министърът на околната среда Пракаш Джавадекар.

Докато замяната на автомобилите с ДВГ с такива, които работят с електричесво, ще намали емисиите от ранспорта, мнозина се опасяват, че увеличението на търсенето на електроенергия ще доведе до повече емисии от енергийния сектор. В края на краищата въглищните електроцентрали, които осигуряват тока в Индия, са пословичен източник на замърсяване и вредни емисии, които непрекъснато нарастват през последните години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*