Франция забранява пластмасовите съдове, прибори, чаши и чинии до 2020 г.

През юли във Франция бе въведена забрана за найлоновите торбички. Сега страната отиде още една крачка напред – с мярка, която забранява всички пластмасови прибори, чаши, чинии и съдове – до 2020 г. Някои хвалят забраната, а други се опасяват, че това „не е справедливо спрямо семействата с ниски доходи“.

plastics-1255244_960_720

Мярката влезе в сила през август, но дава на производителите почти четири години за преход от пластмасата към по-екологичните алтериативи – например компостируеми прибори, изработени от биологични материали. Според Асошиейтед прес, мярката означава, че Франция очевидно е първата страка, която въвежда „тотална забрана за платмасови съдове“. Потребителите няма да могат да купуват кафе в пластмасови чашки или да си носят пластмасови чашки за вино, когато отиват на пикник. Компаниите-производители на подобни вещи ще трябва да предложат компостируеми алтернативи, които да са направени от „биологично добити материали“.

Решението предизвика бурни реакции от поне три страни.

Поддръжниците на решението веднага аплодираха новината и заявиха, че това ще превърне Франция в ярък пример за останалите страни.

Противниците на забраната контрираха със социални аргументи. Те посочиха, че подобна мярка ще засегне нискодоходните семейства. Дори самата Сеголен роял, еко-министър на франция, определи забраната като „анти-социална“.

Pack2Go Европа – организация, представляваща производителите на опаковки – заяви, че мярката нарушава основополагащия принцип на Европейския съюз за „свободно движение на стоки“. Те обещаха да предприемат съдебни „мерки“ срещу новата регулация.

Производителите посочиха, че такава мярка може да създаде повече боклук, защото хората – знаейки, че пластмасите са биоразградими – ще са по-склонни да ги захвърлят навсякъде.

Група еко-защитници пък предупредиха, че засега не е достаъчно сигурно и недвусмислено потвърдено, че биоразградимите материали са напълно безопасни за околната среда от обикновените пластмаси.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*