2,7 млрд евро ще ни костват съветските ядрени реактори в „Козлодуй“

България ще има нужда от 2,7 милиарда евро, за да приключи напълно въпроса със старите съветски реактори в АЕЦ „Козлодуй“ (блокове 1-4). Това пише в доклад на Европейската сметна палата. От посочената сума 348 милиона евро са национално финансиране.

Палатата препоръчва след 2020 г. програмата за закриването на старите съветски реактори у нас, в Словакия и Литва да бъде прекратена. Според палатата след 2020 г. може да бъде осигурявано финансиране от ЕС само при ясен календар и разчет на необходимите дейности.

nuclear_sxc_hu

Досега ЕС осигурява средства за разглобяването и обезвреждането на осем реактора, четири от които работеха в АЕЦ „Козлодуй“. До 2020 г. ЕС е отделил 3,8 милиарда евро за необходимите дейности в трите държави. Палатата прогнозира, че тези дейности ще струват общо 5,7 милиарда евро. Тази сума би нараснала двойно, ако бъдат взети предвид разходите по съхранението на старото гориво. Европейската комисия заяви по-рано, че не може да се очаква увеличение на вече определеното финансиране.

В доклада се посочва, че в Козлодуй, както и в словашката АЕЦ „Бохунице“, все още остава работа по събарянето на сградите, помещавали спрените реактори, за да може процесът да бъде окачествен като необратим. Допълва се, че сред предизвикателствата е нуждата да се търсят технически решения, неприлагани досега. Общ недостатък за трите държави е управлението на дейностите по обособяването на складове за използваното ядрено гориво.

Палатата призовава трите държави да възприемат подхода „замърсителят плаща“ и да бъдат в готовност сами да покрият разноските по съхранението на старото гориво. Допълва се, че за България досега се наблюдава недостиг във финансирането от 28 милиона евро.

Данните показват, че до 2020 г. за нашата страна ЕС отпуска 1,14 милиарда евро, като 293 милиона евро (най-малката сума досега) са залегнали в настоящия бюджет на Общността. Нашата страна получава 30 на сто от средствата, отпускани от ЕС по програмата за закриването на съветските реактори в трите държави. В документа се посочва, че 31 на сто от стойността на необходимите дейности у нас се покриват от държавния бюджет.

От: БТА

3 коментара

  1. Япония или китай беше не помня си горят ядрените отпадъци с браунов гвнвратор от цифра години….
    Просто тряят нови идей на управляващите….
    Или по скоро нови управляващи…. че всички там партиики са с мислене от миналото хилядолетие…
    „http://brown.another-world.org“ ето за генераторите и велики неизвестни българи…

  2. Като обща цена е евтина – за 30 години непрекъсната работа стойността на произведената енергия е многократно по-голяма от разходите по построяване и затваряне при това АЕЦ може да работи почти без прекъсване освен ежегодна профилактика, презареждане с гориво, извънредни ремонти и т.н. независимо дали грее слънце, духа вятър и т.н. Докато не се усвои термоядрения синтез ще е най-евтината енергия. Отпадъците са сравнително малко.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*