Ядливи лъжици могат да заменят пластмасовите прибори

Когато за първи път се появяват пластмасовите прибори за еднократна употреба при хранене, едва ли някой е подозирал колко широко разпространени ще станат те – и колко вредни за околната среда. В Индия огромните обеми отпадъци от вещи за еднократна употреба са провокирали един изобретател да създаде ядлива алтернатива, която се разгражда за рекордно кратко време. Направо може да се заедно с храната. Нараяна Пийзапати, основател на Bakeys, вече е продал 1,5 милиона лъжици, изработени от смес от просо, ориз и пшеница. Сега тече кампания за обществено финансиране на идеята му чрез Kickstarter. Надеждата му е за разширяване на производството в световен мащаб. Усилията вече имат резултат: първоначалната цел от 20 000 долара е постигната и задмината – две седмици преди края на кампанията.

Bakeys-edible-spoons-in-a-row-1020x610

Много компании в различни части на света работят върху разработването на по-екологични алтернативи на пластмасовите прибори. Сега хранещите се могат да избират между решения като прибори от неръждаема стомана или бамбукови такива, които намаляват необходимостта от посуда за еднократна употреба. Те могат също така да използват биоразградими прибори от вещества, разработени на база картофено или царевично нишесте. Но дори и последните не са добро решение. Те са са скъпи за изработка и се разграждат много бавно.

Тук се намесват ядливите лъжици на Bakeys. Пийзапарти явно е усетил, че пластмасовите прибори за хранене не вършат добра работа. Знаейки това и имайки предвид, че потребителите в Индия изхвърлят около 120 млрд. пластмасови прибори всяка година, той се решил да създаде различен вид лъжици за еднократна употреба. Приборите на Bakeys са направени така, че издържат до 20 минути в горещи течности (например супа) и са ароматизирани с някои от любимите индийски подправки: джинджифил-канела, джинджифил-чесън, кимион, целина, черен пипер, джоджен и др. Има и опция за захарни лъжици – за тези, които нямат интерес към билковите аромати и подкправките. Bakeys прави и неовкусени лъжици за някои търговски клиенти. Срокът на годност на този нов вид посуда (преди изяждането) е от две до три години. Лъжиците не са безглутенови, защото са на база пшенично брашно, те не съдържат генетично модифицирани организми (ГМО) и са напълно веган.

Bakeys-spoons-in-a-pile

Средствата, набрани чрез кампанията в Kickstarter, ще послужат за разширяване на дейността и увеличаване на производството. Фирмата разполага с производствена база, която бълва по 800 000 ядливи лъжици всеки ден, но планът е този капацитет да се увеличи в рамките на няколко месеца. Целта е увеличението да е толкова голямо, че да може да посрещне търсене от страна на големи корпоративни потребители от цял свят.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*