Мащабът на обезлесяването: гора колкото едно игрище изчезва на всеки 1,4 секунди!

Това е проблем, който касае всички ни. Климатичните промени, урбанизацията и изчерпването на ресурсите на планетата вървят със страшно темпо – все повече гърла трябва да се изхранват, все повече печки трябва да горят и все повече полета са нужни за паша на животните… Промяната на облика на планетата се случва толкова бързо, че буквално всяка следваща секунда тя вече не е същата. Това накърнява възможностите за съхранение на въглерода по естествен път. Застрашава и биоразнообразието.

log-258817_1280

Статистическите цифри винаги са дразнещи, но те могат да ни помогнат да си представим какво се случва – посредством понятия, които са лесни за разбиране. А именно – да добием идея за мащаба на обезлесяването.

Нашата планета губи по 15 милиарда дървета годишно. Това е еквивалентно на едно футболно игрище на всеки 1,4 секунди!

Залесяването е начин за противодействие, ала…. Около 5 милиарда нови дръвчета и фиданки се засаждат всяка година. Е, сравнено със загубата на гори – при темпо от 15 милиарда дървета на година – разликата е три пъти!

Резултатът от това е, че обезлесяването допринася за атмосферните CO2 емисии повече, отколкото всички коли и камиони по пътищата на целия свят, взети заедно.

Ето защо е нужно да се постараем да възвърнем баланса между обезлесяване и залесяване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*