21 септември – ден без загинали на пътя

Днешният ден – 21 септември – е определен от Европейската комисия като ден без загинали на пътя. Накратко инициативата е наречена EDWARD (съкратено от European Day Without A Road Death).

За мнозина навярно подобна идея ще прозвучи глупаво, предвид реалността по улиците и магистралите. Но EDWARD цели да ни накара да се замислим – всички ние, участниците в движението по пътищата, включително пешеходците и велосипедистите – за поведението си на пътя.

city-1610958_960_720

Поведението на водачите на МПС остава една от най-големите бариери за положителната промяна на пътя и намаляването на броя на загиналите в ПТП. Водачите често пъти поставят в риск живота и безопасността на другите и себе си. Начините са многобройни – каране в нетрезво състояние, неизползване на предпазните колани, говорене по телефон и писане на съобщения по време на шофиране, неподдържане на изправността на превозните средства, паркиране по велосипедните ленти, блокиране на пешеходните пътеки, неподаване на мигач при маневри…

Но не само водачите на МПС имат принос за смъртните случаи по пътя. Много велосипедисти и пешеходи също допринасят за мрачната статистика, държейки се рисково. Често пъти те пренебрегват правилата за движение. Пресичането на необозначени места по тъмно, особено през зимата, неизползването на активни светлини на велосипедите и светлоотразителни жилетки, включително и при лоша видимост, непредсказуеми движения – това са само част от ситуациите, в които пешеходци и велосипедисти застрашават сами себе си, а нерядко и околните.

И тъй като в greentech.bg сме застъпници на ходенето пеш, карането на велосипед и всички алтернативни видове транспорт, приканваме всички да се замислят в днешния ден – за рисковете на пътя, за гледката точка на другите участници в движението, за своето поведение и за безопасността на всички – на себе си и околните.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*