Bulcharge.com сбира накуп всички услуги за електрическа мобилност у нас

Национална онлайн платформа за управление на зарядни устройства за електромобили, включително системи, инфраструктура и превозни средства, задвижвани от алтернативни енерго-източници – това е най-новата онлайн платформа в българското уеб-пространство. Bulcharge.com има за цел да се превърне в „професионална мрежа“ за електрическа мобилност у нас.

Платформата е разработена с дългосрочна визия – да обхване всички видове превозни средства от ново поколение. Това може да включва хибриди, електрически коли, водородни автомобили и др.

Четири са осовните функции на платформата в момента:

  • онлайн резервиране на ЕПС,
  • зареждане на ППС,
  • уеб-наблюдение,
  • допълнителни услуги.

DSC_1785-IKEM

Bulcharge.com трябва да стане професионалната прежа за електрическа мобилност у нас, категоричен бе Боян Захариев, директор бизнес развитие в ИКЕМ АД (на снимката), по време на работен семинар за електрическа мобилност, организиран днес от ИКЕМ.

Дилемата кой да да се заеме с развитието електромобилността- държавата или бизнесът – е една от основните причини за липсата на растеж в сектора. Отговорът на подобен въпрос е семпъл – заедно трявбва да го направим, посочи Захариев. Публично-частните партньорства са доказано добра формула за целта, добави той.

За да постигне това, ИКЕМ е провела преговори с някои от водещите доставчици на горива и горивна инфраструктура у нас за изграждането на зарядни колонки на техните бензиностанции. В случая се изхожда от разбирането, че „традиционните“ места за зареждане на коли лесно могат да се адаптират в тон с новото поколение превозни средства. За момента обаче доставчиците на горива демонстрират неохота и изчакват. Водят се и преговори с оператори на мрежи от станции за природен газ и метан по техните станции да се сложат зарядни колонки. Доколкото подобни горива се считат за по-малко замърсяващи околната среда, от ИКЕМ виждат този подход като по-естествен преход от изкопаемите горива към електричеството.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*