Очаква се знакова спогодба за самолетните емисии

Очаква се през идната седмица да бъде постигнато първото по рода си споразумение за ограничаване на вредните емисии от самолетния транспорт. Това ще стане в Монреал, по време на преговори, ръководени от ООН.

В споразумението, подкрепяно от Съединените щати, Китай и Обединените арабски емирства, би трябвало да се заложи целта да се ограничи нарастващото замърсяване от дейността на авиокомпания на нивата от 2020, след като споразумението евентуално влезе в сила през 2021 г. През първите пет години на своето функциониране то ще е въпрос на добра воля, а едва след това ще стане задължително – от 2027 г.

airplane-839053_960_720

Въпреки, че имат възможност да се откажат на по-късе етап, 55 държави вече казват, че ще се присъединят към първата фаза на споразумението. То се обсъжда в ICAO – Международна организация на гражданската авиация при ООН. Дискусиите ще текат от 27 септември до 07 октомври.

Въпреки че Европейската комисия подкрепя споразумението, европейските депутати се разкъсват между желанието си да подкрепят ограниченията и идеята да наложат свои собствени, по-строги правила за емисиите. Тя може да бъде наложена в ЕС и да засегне всички чуждестранни превозвачи. Така ЕС може да създаде търговска война с Китай и Индия.

„Бихме искали да се постигне много амбициозно споразумение,“ каза европейският комисар по климата Мигел Ариас Каньете. „Предложението на масата не е толкова амбициозно, колкото бихме искали. Но ако има достатъчен брой страни, участващи в началото, ние можем да работим по-амбициозно“.

Комерсиалните авиопревози са отговорни за 11 процента от въглеродните емисии, произведени от транспортния сектор в света. Авиацията обаче беше изключена от глобалното споразумение, подписано в Париж през декември 2015 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*