Нова високотехнологична сателитна система забелязва незакония риболов

Тъй като около 71% от повърхността на Земята е покрита с вода, проследяването на това какво нелегално се случва из океаните на света не е никак лесна задача. Това е на път да се промени чрез една нова сателитна система. Поддържана от сателити на Google, спътниковата мрежа Global Fishing Watch (GFW) действа като едно постоянно гледащо око от небето, забелязвайки всякакви потенциално незаконни риболовни дейности от космоса. Възможно е дори картата на GFW да се наблюдава и изследва онлайн.

earth-1544757_960_720 (1)

Проектът е дело на Google съвместно с групите за опазване на околната среда Oceana и SkyTruth. Сателитната мрежа има способността да следи повече от 35 000 търговски риболовни кораби из целия океан. Системата натрупва по около 22 милиона точки с данни всеки ден. Всички тези данни изискват сериозна система за анализ на цифрите. Точно това е аспектът, където се намесва силата на облачните изчисления. Богатият опит на Google в машинното учене помага за обработката на колосалното количество цифри и превръщането им в смислена, значеща информация.

Усъвършенствани дигитални алгоритми проследяват и анализират входящите данни, превръщайки ги в карти. Данните се простират назад до 2012 г., като е налице тридневно закъснение.

Създателите на GFW искат правителствени служби, журналисти и граждани да имат достъп до данните през какъвто и да е уеб браузър, за да може данните да се използват за идентифициране на потенциални проблеми и нарушения. При достатъчно приближение всеки потребител в системата може да идентифицират всеки отделен плавателен съд.

Част от системата използва публични данни от системата за автоматична идентификация (AIS), която комбинира информация от наземните и орбиталните приемници за проследяване на движението на корабите. Плавателните съдове могат да деактивират тази технология за проследяване, ако желаят. Но това само по себе си привлича подозрение и води до проблеми, когато корабът иска да акостира в дадено пристанище или да зареди гориво.

Инициативата Global Fishing Watch е в процес на разработване в продължение на две години. Тя вее е използвана за засичане на незаконен улов на риба тон край бреговете на островите из Тихия океан.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*