Защо уличното LED осветление не се радва на топъл прием

Докато светодиодните лампи станат все по-евтини, градските власти все по-често намират стимул да намалят своята консумация на енергия чрез LED улично осветление. Дидни осветителни тела се появяват по пътищата на големи и малки градове по цял свят. Но жителите в тези селища изглежда са изправени пред проблем: не харесват светлината.

led-366324_640

Доскоро повечето от LED лампите, инсталирани по пътищата, имаха забележим синкав оттенък. Според съобщения на IEEE Spectrum, откакто тези диодни лампи са инсталирани, хората се оплакват от неприятни отблясъци, светлинното замърсяване, а еколозите – и от лошо въздействие върху дивата природа. Дори хората, които активно искат да допринесат за намаляване на потреблението на електроенергия, не харесват диодните лампи.

Причината LED осветлението често да изглежда толкова синьо е свързано с неговата енергоефективност. Сините светодиоди – изобретение, донесло Нобелова награда на своя автор – са по-енергийно ефективни от тези с който и да е друг цвят. Така белите светодиоди всъщност представляват сини светодиоди с добавени материали, които поглъщат част от синята светлина и я преобразуват в друг нюанс. Въпреки че е възможно да се „затопли“ светлината чрез добавяне на повече от тези допълнителни материали, това намалява ефективността. За да се поддържат ниски разходите обаче градските власти естествено предпочитат да измерат модели, работещи в синия край на спектъра.

led-252074_1280

Натрупват се обаче доказателства, че синьото улично осветление не е добра идея. В доклад, издаден през лятото, Американската медицинска асоциация обяснява, че синкавите улични лампи „създават вредни отблясъци през нощта“ и „имат пет пъти по-голямо въздействие върху циркадните ритми на съня“ в сравнение с конвенционалните улични лампи.

LED производителите се опитват да решат проблема чрез създаване на по-ефективни червени светодиоди, които да могат да се добавят, за да се балансира нюансирането на светлината. Новият хардуер все повече се използва в новопроизвежданите осветителни тела. Това обаче не е много голяма утеха за тези, които живеятр в селища, чиито улици дълго ще останат озарявани от синкавия отенък на първото поколение диодно улично осветление.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*