Най-голямата покривна ферма в света отглежда зеленчуци без пестициди

Най-голямата покривна ферма в света се простра на близо два акра покривно пространство и се захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници. Тя произвежда близо 10 милиона едногодишни растения без никакви пестициди – в това число листни зеленчуци и билки. Бруклинското студио Gotham Greens е автор на проекта, а самата ферма се помещава върху производствен цех на Method Products в южната част на Чикаго. Иновативният проект е разработен от William McDonough + Partners и Heitman Architects.

Method-Chicago-Gotham-Greens-worlds-largest-greenhouse-4

С площ от над 6900 кв.м., най-голямата покривна ферма върху завода на Method Products в квартала Пулман в Чикаго е съставена изцяло от покривни оранжерии. Тя е третото подобно чедо на Gotham Greens, но е най-голяма от всички досегашни техни ферми.

Method-Chicago-Gotham-Greens-worlds-largest-greenhouse

Оранжерията е оборудвана с климатична инсталация, която прави възможно да се култивира вкусна, питателна храна през цялата година, въпреки свирепата зима на Чикаго с нейните обилни снеговалежи. Фермата ще предоставя на местните търговци на дребно и ресторанти „изцяло местна продукция“, която ще се доставя в деня на брането.

Продукцията ще се предлага и в редица локални вериги магазини. Наред с това компанията си партнира с редица местни социални програми.

Method-Chicago-Gotham-Greens-worlds-largest-greenhouse-3

„Горди сме да стъпим и в Чикаго…. който в момента, може би, е най-вълнуващият град за кулинарен иновации, зелено развитие и градско земеделие“, каза основателят на Gotham Greens и негов главен изпълнителен директор – Вирай Пури. Той споделя, че е израснал именно в Чикаго.

Фермата разчита изцяло на възобновяема енергия за своите 10 милиона растения всяка година. Екип от 50 работници поддържа територията. Там всички зеленчуци и билки се отглеждат без пестициди, използвайки методите на устойчивото земеделие. Парниковата среда с контролиран климат разчита на високотехнологично оборудване, за да отглежда 30 пъти повече от традиционен селскостопански дор със същия размер – добра новина за всички гладни хора в Чикаго.

Gotham-Greens-closeup  Method-Chicago-Gotham-Greens-worlds-largest-greenhouse-6  Method-Chicago-Gotham-Greens-worlds-largest-greenhouse-2

x-default
x-default

Method-Chicago-Gotham-Greens-worlds-largest-greenhouse-banner

Снимки: Gotham Greens

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*