Великобритания може скоро да забрани фракинга

Никакви сондажи за шистов газ няма да бъдат започнати тази година във Великобритания. Това съобщиха представители на местната индустрия, позовавайки се на комуникацията между конкретни компании и правителството, издаващо разрешенията за фракинг. Най-вероятно страната изцяло ще забрани мръсния добив на шистов газ.

Нито една компания няма одобрение за започване сондажи в рамките на остатъка от настоящата година. Фирмите, които таят надежда да стартират нови проекти за добив на шистов газ, предполагат, че биха могли да стартират най-рано през април догодина.

fracking

Възможно е да се окаже обаче, че така и няма да започнат работа по нови кладенци. Правителството даде знак, че обмисля пълна забрана за фракинга – остър завой в политиката на Великобритания, който изненада енергийния сектор.

Управляващата работническа партия обяви, че ако бъде преизбрана, ще наложи пълна забрана за фракинга, защото всякаква форма на разработване на шистови находища „привързва“ икономиката на страната към изкопаемите горива – „грешен ход“ във време на декарбонизация на световната икономика.

Заместник-секретарят по енергетиката и климатичните промени Бари Гардинер посочи, че кабинетът ще „подкрепи чистите технологии на бъдещето“.

„…Следващото правителство … ще забрани фракинга във Великобритания. Фракингът ни привързва към една енергийна инфраструктура, която е базирана на изкопаеми горива дълго след като нашата страна трябваше да е мигрирала към възобновяемите източници на енергия“.

Гардинер ще настоява за пълна забрана на фракинга и посочи, че подготвя консултации „ с колегите в индустрията и синдикатите за най-добрия начин за преход на енергийната индустрия [на Великобритания] с цел създаване на жизненоважни нови работни места … необходими за нисковъглеродното бъдеще на Великобритания“. Основен акцент в този преход ще е осигуряването на „регулаторна сигурност за инвеститорите относно дългосрочната посока на движение към икономика, захранвана изцяло от чиста енергия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*