Цената на въглерода не отразява истинската стойност на изменението на климата

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Деветдесет процента от емисиите на въглероден диоксид от големите развити икономики не са на адекватно ниво, което да отразява действителната стойност на изменението климата. Това обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в доклад, публикуван в понеделник.

Цената на въглерода се счита за ефективен инструмент за ограничаване на емисиите на парникови газове. Принципът е, че замърсителите плащат за емисиите, които пораждат глобалното затопляне. Но по целия свят цените на въглеродните емисии са много ниски или дори нулеви, посочва ОИСР.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Нови доказателства, коиот бяха представени… показват, че 90 процента от въглеродните емисии не са с цени на ниво, което да отразява дори най-консервативната оценка за тяхната стойност по отношение изменението на климата“, заяви базираната в Париж ОИСР в първия си цялостен анализ на степента, в която страните използват търговията с въглеродни емисии за намаляването им.

30 евро за тон емисии представлява свръх-минимална оценка на щетите, които са резултат от излъчването на един тон въглероден диоксид, казва ОИСР.

Анализът измерва ефективните цени на въглеродните емисии – цената, изчислена чрез данъци и търговия с емисии – в 41 страни от ОИСР и тези от Г-20. Те заедно съставляват 80 на сто от цялото потребление на енергия и въглеродните емисии.

Ефективните въглеродни цени са особено ниски в сектори извън автомобилния транспорт, където 70 на сто от емисиите са с нулева цена, а само 4 процента от емисиите, които са предмет на ефективно оценяване, са над 30 евро, се казва в доклада.

Цените на въглерода в рамките на Европейската система за търговия с емисии, която обхваща повече от 11000 фирми, са паднали до около 4 евро на тон от около 30 евро през 2008 г. Причината е в излишъка от разрешителни.

ОИСР смята, че по-ефективната цена на въглерода би била от съществено значение за постигане на целите, заложени в споразумението от Париж. Това би могло да помогне за ограничаване на глобалното затопляне и намаляване на въглеродните емисии на световната икономика пре втората половина на века.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*