Запътили сме се към 5°C затопляне на планетата

Учените твърдят, че Земята се затопля бързо, а политиците бяха призовани да предприемат мерки за ограничаване на глобалното затопляне до не повече от 2 градуса по Целзий до края на века. Ала Земята, изглежда, върви към цели 5 градуса затопляне – е, в малко по-дългосрочен план. Това сочат резултатите от ново изследване на щатската Агенция за защита на околната среда. Нейният директор Каролин Снайдер наскоро обяви, че на база данни за глобалната температура на Земята през „последните два милиона години“ и въз основа на това, което е открито в последно време, може да се смята, че Земята се е устремила към затопляне с 5 градуса по Целзий.

earth-image-600

Снайдер е реконструирала движението на глобалните температури за по-дълго от 22-те хиляди години, които са картирани в предишни изследвания. Тя не анализирала една по една всичките два милиона години, а е взела усреднени данни за температурите за периоди от по 5000 години. Използвала е 61 уникални набора от данни за температурите на морската повърхност – като например киселинност или съотношение между калций и магнезий. Въпреки, че това са доста груби изчисления, глобалните промени на температурите видимо кореспондират с нивата на въглероден диоксид.

Достигайки до съвременните тенденции в контекста на въпросните 2 милиона години, Снайдер е предсказала нивата на затопляне в бъдеще. Отговорът не е никак хубав. Ако факторите са подобни на това, което може да се види в миналото, то „стабилизацията при днешните нива на парникови газове може би ще доведе Земята до евентуално общо затопляне с 5 градуса по Целзий (диапазон от 3 до 7 градуса по Целзий) през следващите няколко хилядолетия“, пише Снайдер. Тя дебело подчертава, че изводът се базира „на това, което се е случило в миналото“, когато хората не са били намесени в процесите на планетата.

Проучването на Снайдер е част от нейната докторантура и бе посрещнато със смесени отзиви. Някои учени смятат, че всички бъдещи изследвания за климата трябва да се основават на тази реконструкция на два милиона години. Други казват, че оценката е прекалена. Мнозина призовават за повече изследвания.

Докладът за проучването бе публикуван в сп. Nature.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*