Най-енергоемките индустрии: не променяйте схемата за търговия с емисии

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Обединение на 15 от най-енергоемките индустрии в Европа призова Европейския парламент да отхвърли многослойния подход за осигуряване на безплатни разрешителни за въглеродни емисии и поиска запазване на безплатните квоти. Индустриите казват, че по-високите разходи за въглерода в Европа повишават риска фирмите от тези браншове да „мигрират към регионите, в които разпоредбите на замърсяване не са толкова строги“.

Групата включва Европейската циментова асоциация, Конфедерацията на европейската хартиена промишленост, Европейската федерация за добив на благородни метали, Европейския институт по медта, Европейския съвет на химическата индустрия и Международната асоциация за цинк.

През април най-висшият съд на ЕС реши, че енергоемките отрасли са получили твърде много въглеродни разрешителни в рамките на Системата за търговия с емисии на ЕС (СТЕ). Съдът посочи още, че е калкулациите на ЕК за раздаването на безплатни разрешителни е сгрешено. Той даде на ЕС срок от 10 месеца, за да направи ревизия на политиката за търговията с емисиите.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Едно от предложенията е енергоемките отрасли да са разделени в категории. Така някои сектори ще получават разрешителни, които обхващат 100 процента от емисиите, други – около 30 на сто, а за трети няма да се покрива нищо. Някои юристи призоваха за дори още по-многослоен подход, с повече категории.

„Ние призоваваме членовете на Европейския парламент да признаят значението на нашите сектори за икономиката на ЕС, по-специално за европейските работни места, и всички техни икономически вериги… и да отхвърлят какъвто и да е многопластов подход за безплатното разпределение на квоти, като гласуват срещу него“, обяви обединението на индустриалните асоциации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*