Покривни полета с пшеница се люшкат в Чикаго

Малко след като се похвали с най-голямата покривна ферма за зеленчуци, Чикаго е готов отново да се разпише в дневника на покривното земеделие с нещо забележително. Пшеничени полета, отглеждани върху покривите на Studio Gang – прогресивна архитектурна фирма, основана от Джан Ганг – показва как дори зърнени култури могат да бъдат отглеждани локално в големия град. Тази уникална градска реколта е станала факт заради закъснялото начало на посевния сезон, който оставил покрива на Studio Gang старателно засаден със… зимна пшеница.

Wheat

GrainJarГрадското пшеничено поле се намира върху знакова сграда-забележителност, която някога е помещавала Полския национален съюз. Сега тя служи като централа на Studio Gang.

Покривът първоначално бил замислен като поляна с диви цветя. Тя трябвало да бъде изпълнена с много разновидности на цветя, благоприятни за опрашителите. За целта била ангажирана ландшафтната фирма Omni Ecosystems. Тя обаче била в края на годината, което ограничило техните възможности за засяване. Затова озеленителите решили да засеят зимната пшеница като временно решение, докато отмине зимата. Оказало се, че житото било отгледано наистина добре.

Изненадващо силната пшеничена реколта била деликатно прибирана. Тя се превърнала в брашно благодарение на студенти, работещи по програма за извънкласни дейности. Учениците били включени в процеса на обработка на зърното чрез премахване на плявата и сортиране на добива. За тях това се оказало доста интересно преживяване.

WheatTeam

„Децата не знаеха, че брашно е част от пшеницата“, казва Трейси Бойчук от компанията Roof Crop, свързана също с проекта.

Обработената пшеница била превърната в брашно от мелницата Baker Miller, макар и не без известен първоначален скептицизъм. „Само защото расте житото, не значи, че то може да се яде“, казва Дейв Милър, съсобственик на мелницата. „Мислех си, че ще имат час по опознаване на хранителните култури. Това изглеждаше подходящо за животни, но не за на хората. Но се оказа толкова добро, колкото и всичко, което съм получавал от кой да е фермер“.

BaggingFlour  WheatBucket ProcessingGrain  Flour CuttingWheat

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*