Правят Национална схема за ефективно използване на минералните води

Министерството на околната среда и водите ще разработи Национална схема за ефективно използване на минералните води от общините, съообщи еко-ведомството. Това е част от политиката му за подкрепа на общините за ефективното използване на ресурсите от минерална вода, каза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова при откриването на Третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в к.к . „Св.св. Константин и Елена“.

Skolska_cesma_NBanja
Снимка: Срдан Митич, CC BY-SA 3.0

Тя съобщи, че МОСВ инициира разработването на Национална схема в подкрепа на общините за ефективното използване на ресурсите от минерална вода, която ще се администрира от Националния доверителен екофонд.

Целта на програмата е да се преодолеят основните трудности пред общините-ползватели на находищата на минерални води. Проблемите им се изразяват главно в недостиг на финансови средства за реконструкция, рехабилитация и изграждане на инфраструктура за ефективно използване на минерални води.

Новият финансов инструмент, насочен към подпомагане на общински проекти, се очаква да стартира още тази година, обяви Николова. Бенефициенти на програмата ще са общини с добър потенциал за разширяване и ефективно използване на минерални води.

1 коментар

  1. МОСВ да беше изработило и прокарало едно законче за ГЕОТЕРМАЛНАТА енергия, като в нормалните държави, а не да се прави, че върши нещо, завирайки си главата в пясъка. Ама друго си е да тровиш хората с кюмур, ядрена или енергия от газа. Колко хиляди километра тръби, хъбчета и тям подобни няма да са нужни, ако се приеме само някакво нормално законче. Само че тровейки хората, тровиш и собствените си деца.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*