За първи път: фермерски продукти в…. мола!

Фермерски магазин в мол Сердика ще бъде открит днес от 17 ч. Той се намира в голямата ротонда в Серика център, София. По повод официалното откриване ще бъде организиран и специален фермерски пазар в непосредствена близост до магазина, където производители и купувачи ще могат да се срещнат лично.

hrankoop-mag1

Фермерският магазин, първи по рода си, е на Кооперация Хранкооп София и ще предлага екологично чисти продукти, продукти на биологичното земеделие и пасищното животоновъдство. Повечето от тях се доставят от малки семейни ферми и индивидуални производители, които са био-сертифицирани. Инициативата за създаване на фермерски магазин в мола е на Мениджмънта на Сердика Център. От Хранкооп обещават изключително строг подбор на продуктите и производителите, с които се работи.

hrankoop-mag1

Плодове и зеленчуци

Акцентни за централния щанд на фермерския магазин, зает почти изцяло от продуктина биосертифицирани ферми, разположени в близост до София, като земеделско стопанство “Вантана”, с. Петърч, ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна “Версол”, с. Лик, Мездра, “Таткова градина”, с. Торос, Луковит, новата, но вече много популярна ферма “Пура Вида”, с. Аканджиево, Пазарджик, и др. Продажните цени се определят от самите производители и следват пазарните, в зависимост от сезона.

IMG_0101

През есента на 2016г. клиентите на Сердика Център ще могат да пазаруват био домати, чушки, тиквички, картофи, моркови, зеле, лук, чесън, грозде, тикви. Октомври ще бъде месецът на ябълките с над 8 биосертифицирани сорта от градините на “Дио Био”, с. Долно Белотинци, Монтана.

Млечни и месни продукти

Млечните продукти са доставени от ферми -членове на кооперацията – козеферма “Халалица”, с. Искра, Първомай, кравеферма “ЕА”, с. Мировяне, София, биволофермата от с. Александрово, Ловеч, и кулинарните сирена “Du Cheff” с трюфели и манатарки. Кокошите и пъдпъдъчи яйца се осигуряват от ферма Амброзия, с. Липница, Ботевград. Фермерският магазин ще предлага и месни продукти в ограничени количества, като акцент са суровосушените традиционни български деликатеси.

Хляб и печива

Популярните вече от фермерските пазари кулинарно ателие “Ананда”, Богдан Богданов с “Топлата фурна” от Стара Загора и “Фурна Квартална” на Римската стена в София ще доставят хляб и печива в магазина.

Мед и пчелни продукти, сладки изкушения

IMG_0108

Щандовете за мед и пчелни продукти са заети от три ферми – “Медената къща”, с. Сираково, Враца, пчелна ферма “Дарис” с пчелин в Русенски Лом и“Амброзия”, Ботевград, с разнообразие от мед, пчелен прашец, сиропи с билки и мед, клеева тинктура и др.

Кулинарни и веган предложения от “Къпкейк Студио” и “Loving Hut” ще изкушават посетителите на Сердика Център – сурови ядкови торти, безглутенови крекери, леки кремове и кексове…

Зърнени култури и варива

Зърнени култури, брашно, боб, царевица, леща, елда, билки, чай, гъби, както и преработени изделия като сладка, мармалади, лютеница се доставят преимуществено от членовете на кооперацията, но се търсят още доставчици, за да се запълни по-широка гама от продукти.

Не на последно място са и напитките – вино от винарна “Трифонов”, жива бира, включително и бира със спелта от “Диво пиво”, биосертифицирани нектари и сокове от ябълки, праскови, череши и др.

След официалното откриване днес фермерският магазин в Сердика Център ще очаква своите посетители всеки ден от 10:00 до 21:00 часа.

IMG_0104  IMG_0109

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*