„Тайфунна“ ветро-турбина може да захранва Япония за 50 години напред

Един японски инженер е изобретил първата в света вятърна турбина, задвижвана от ураганни ветрове – генератор на електроенергия, предназначен да впрегне енергията на тропическите циклони.

Инженер Ацуши Шимизу казва, че един масив от такива генератори може да осигури електрозахранването на Япония за 50 години напред – само от един тайфун. Като се има предвид, че цели шест такива бури засегнаха страната през тази година, то изглежда не говорим за много, много потенциална енергия.

turbine-1_1024

„Япония всъщност има много повече вятърна енергия, отколкото слънчева – просто е слабо утилизирана,“ каза Шимизу. Според него, Япония може да стане суперсила във вятърната енергетика.

Вятърните турбини внос от Европа не са подходящи за специфичния климат в Япония, убеден е инженерът. Тези ветрогенератори лесно се повреждат от ураганите. Самият Шимизу има друго виждане за ветрогенераторите при местния климат. Затова е създал компания за зелена енергия на име Challenergy през 2013 г.

Изработените от него турбини са по-различни. Макар че технологията все още не била „изправена“ пред реален тайфун, генераторите са проектирани да се справят с непредвидими и много бурни типове ветрове. Така е благодарение на тяхната „многопосочна“ ос и регулируемите скорости на витлата, което гарантира, че системата няма как да се върти извън контрол.

Ключов за изобретението е принципът на ефекта на Магнус – начина, по който въздушните течения се завихрят около нещата, които се въртят, и едновременното прилагане на натиск върху тях.

В този случай това позволява на витлата около турбината да генерират движение. В същото време централният носещ прът може да затегне, за да забави или спре витлата, независимо от външните сили.

В симулационните тестове на компанията турбината е постигнала ниво от 30 процента ефективност. Това е по-ниско от нормалното – 40 на сто, но като се има предвид, че при ураган „нормалното“ изобщо не може да работи, си е перфектно постижение.

Разбира се, има и предизвикателства пред това смело обещание. Ако Шимизу и колегите му успеят да уловят енергията на тайфун, която е толкова много, че да може да захранва страната за години напред, то идва въпросът къде да се съхрани тази енергия. Това би изисквали батерии, каквито в момента няма никъде.

Междувременно изследователите са инсталирали първия прототип в Окинава през юли и сега чакат подходящ момент, тоест ураган, за тестват турбината си в реални ветрови условия.

1 коментар

  1. Ако изобщо в България „вятърната енергия“ има бъдеще, то турбините трябва да са от горният вид. Те очевидно са по-безопасни от тези с лопатите, особено за прелетните птици. Например щъркелите, които летят като безмоторни самолети, следят ветровите течения и стават жертва на подсичане от края на големите перки. Убити птици много често се намират в района на Камен бряг и другаде на места с ветродвигатели. От вибрациите, няколко декара земя, около основата на ротора, земята става безплодна.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*