Днес: Балканът е в центъра на София

Вкусове и гледки от Балкана са един от акцентите на тазгодишното издание на Зелени дни – Фестивалът на отговорния начин на живот в Градската градина в София, който тече до 2 октомври.

Малки семейни ферми и дребни производители от Западна и Централна Стара планина представят фермерски храни: различни видове сирене и кисело мляко от редки български породи, кашкавал, яйца, биологичен мед, сладка… Продукцията им е произведена по щадящ природата начин в районите на национални паркове и защитени зони от НАТУРА 2000.

Balkana2

Целият днешен ден, 1 октомври, е посветен на Балкана и на успешната инициатива „За Балкана и хората“, която през май бе отличена с престижната награда НАТУРА 2000 на Европейската комисия. Благодарение на нея в Западен и Централен Балкан вече има десетки успешни малки бизнеси, които осигуряват поминък на местните и печелят от природата, като я опазват, а продукцията им се търси в цялата страна. Вижда се, че районите с висока природна стойност дори в едни от най-бедните места в Европа могат да привличат инвестиции от типа „2 в 1“: устойчиво развитие и опазване на природата.

Карнавалът на биоразнообразието на 1 октомври в 11:00 часа пред Народния театър очаква всички деца, които желаят да се включат с костюми на български растения и животни, а най-изобретателните от тях ще получат награди.

По време на целия фестивал изложба от 20 фотоса ще представи красивия във всички сезони Балкан, природата и хората му, който успешно правят бизнес, опазвайки биоразнообразието.

Петгодишният проект „За Балкана и хората“ се изпълнява от четири швейцарски и шест български партньори, включително Министерството на земеделието и храните с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Идната седмица успешният модел, разработен в рамките на проекта, ще бъде представен на специален форум в София.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*