Украйна планира огромна соларна електроцентрала в Чернобил

Украйна планира да изгради огромна соларна електроцентрала в Чернобил, в безлюдната и негодна за живеене зона около печално известната атомна електроцентрала, която се взриви преди 30 години.

Енергийната независимост, особено когато зависиш от друга държава за внос на енергия, а тази държава не ти се нрави, е особено силен мотиватор за стремежа към изграждане на ВЕИ мощности. От друга страна зоната в Чернобил не е годна за каквото и да е – нито за живеене, нито за зеледелие или за туризъм. При все това там е налице изобилно слънчево греене. Това слънчево греене може да се улавя и превърне в пазарен инструмент, според украинския еко-министър Остап Семерак.

photovoltaic_BG

Първоначалните планове предвиждат инсталирането на 4 мегавата соларна система в Чернобил – до края на настоящата година. Налице е заявен инвестиционен интерес от компании от САЩ и Канада, според Семерак.

Това обаче е само началото. Налице са 6000 хектара свободна и бездействаща земя в Чернобил, в обезлюдената зона, която се простира на 1000 кв. км.

Според някои източници, Украйна планира 1000 мегавата соларни мощности и още около 400 мегавата други възобновяеми източници, например системи за биогаз. Общият инсталиран капацитет може да достигне 4000 мегавата. Според други източници, възможно е да става дума дори за 6000 мегавата ВЕИ системи.

pripyat-1060263_960_720
Детска площадка в призрачния град Припят, евакуиран за една нощ при аварията през април 1986 г.

Слънчевата енергия има основна роля във „възобновяемите амбиции“ на Украйна. Миналата година правителството обяви, че над 3 милиарда долара ще бъдат инвестирани в развитието на соларни паркове до 2020 г. Целта е постигането на 11% дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на страната.

Към от 1 юли тази година общата инсталирана слънчева мощност в страната беше 453 MW. По-нататъшните планове са да има инсталирана соларна мощност от 1 GW.

В момента Украйна е мястото на една от най-големите инвестиции на Европейската банка за възстановяване и развитие – връзка с щетите от аварията в местната АЕЦ през 1986 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*