Битови соларни панели идват с вградени инвертор и батерия

Желанието за популяризиране на соларната енергия и разпространението й из всички части на света постоянно поражда нови и нови технологични идеи. Една от тях е концептуалният интегриран слънчев панел SolPad. Този соларен панел следва да се доставя с вградени батерия за съхранение на енергията и инвертор. Така SolPad ще може да се използва за сгради, които нямат връзка с електропреносна система. Създателят на модула SunCulture Solar казва, че това е „най-тънкият, най-лекият и най-мощният напълно интегриран соларен панел …в света.“

SolPad-SunCulture-Solar-1020x610

SunCulture Solar планира да предложи серия от продукти, изградени на база соларния панел SolPad. Един от тях ще е миниатюризирана версия, която може лесно да се пренася. Друга ще е битов модул, предназначен да функционира като покривен соларен панел.

Въз основа на „предстоящите твърдотелни батерии“ панелите ще могат да съхраняват енергия от слънцето и електро-мрежата. SunCulture казва, че тяхната батерийна технология е „по същество по-безопасна от стандартните литиево-йонни батерии“, има по-дълъг живот от тях и „по-широк диапазон на работната температура“. Наред с това производителят е вградил „гъвкаво-мрежов инвертор“, което позволява превключване между електро-мрежата и добива на слънчева енергия в зависимост от метеорологичните условия и моментните цени на електроенергията.

SolPad-Solar-1020x610

Сега целта на компанията е да превърне в забавна игра соларните добиви чрез SolControl – софтуер, който разказва на потребителите кога и как консумират енергията. Той прави предложения как да се пести енергия. Потребителите могат дори да решат точно кои уреди или устройства в дома им ще се захранват с енергията, натрупана от SolPad.

Фирмата-разработчик се надява, че с това изобретение ще помогне и за популяризирането на интернет на тези места от света, където липсата на електропреносна система досега е възпирала навлизането на глобалната информационна мрежа.

В момента компанията търси производствени партньори и планира да пусне интегрирания слънчев панел на пазара „през втората половина на 2017 г“.

Снимки: SolPad Facebook

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*