Наблюдават втората най-висока офис-сграда в света чрез „интернета на нещата“

Енергийните характеристики на втората най-висока офис-сграда в света се следят в реално време благодарение на „интернета на нещата“. Става дума за небостъргача Taipei 101 в тайванската столица.

city-980893_960_720

Taipei 101 е втората по височина офис сграда в света с внушителната височина от 508 метра. Завършен през 2004 г., небостъргачът е една от най-разпознаваемите забележителности на страната. През 2011 г. Taipei 101 получи платинен сертификат за енергийна ефективност и екологичен дизайн. Принос за това има и системата за сградна автоматизация и енергийна ефективност в небостъргача, която е дело на европейска компания – направление Сградни технологии Siemens.

taipei-101-828798_960_720

Платформата за управление на енергийните потоци Navigator подобрява сградната ефективност чрез интелигентен енергиен мениджмънт. Тя използва концепцията „интернет на нещата“, за да добива данни за енергийните характеристики на сградата в реално време. Цифрите постоянно се събират, наблюдават и анализират. Това превръща „суровите“ данни в обработваема информация, която собствениците на сградата използват за създаване на енергийни стратегии, чрез които значително да бъдат намалявани експлоатационните разходи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*