Заснеха океанския боклук – и резултатите са зловещи

Инициативата „The Ocean Cleanup“ приключи първото въздушно заснемане на голямото тихоокеанско петно от боклук, за да се прецени колко сериозен е проблемът с океанските пластмасови отпадъци. Уви, резултатите са по-страшни, отколкото беше очаквано. Над 1000 парчета пластмасови боклуци са били преброени само за два часа, сподели на пресконференция Боян Слат, тийнейджърът-изобретател, който е създател и ръководител на инициативата.

marine-debris-NOAA-1020x610

Въздушната експедиция на „The Ocean Cleanup“ използва модифициран самолет C-130 Hercules, екип от специалисти-наблюдатели и огромен набор от оборудване за сканиране на базата на LIDAR технологията.

Според първоначалните си констатации, налице е „свръх-изобилие“ от пластмасови отпадъци с размер около 0,5 метра, което се носи из океана. Екипажът е летял по северната граница на голямото тихоокеанско петно от боклук, уточниха наблюдателите. При все това те са забелязали над хиляда парчета да плуват из водата.

Ocean-plastic-wad-1020x610

„Невероятно е. Боклукът плава навсякъде – докъдето стига погледът“, казва Анна Шварц, научен сътрудник, седяла точно до отворената врата на самолета по време на полета. Корън Льо Бретон, ръководител на въздушния изследователски екип, описва впечатленият си поетично: „Това е като да гледаш нощното небе, изпълнено с звезди. Виждаш ги навсякъде, накъдето погледнеш. Има малко пространство между големите парчета. Когато погледнеш отблизо, виждаш само едно, но от високо във въздуха са безброй – те се простират безкрайно във всички посоки“.

Въздушната експедиция в Тихия океан е първото по рода си аеро-фото-проучване на боклука, който се носие в океана, и се фокусира върху най-големите и най-вредните парчета от отломки. То е част от по-мащабна кампания за картиране на боклуците из океана. След като всички полети бъдат изпълнени, констатациите ще бъдат публикувани в доклад, анализиран от рецензенти, в началото на 2017 г.

Boyan-Slat-Ocean-Cleanup-Array-aerial-phase-6-1-1020x610

Голямото петно от плаващи боклуци насред Тихия океан е струпване на плаващи пластмасови парчета, носени от водните течения. То е с площ над 500 хиляди квадратни километра.

Плаващите боклуци варират от микроскопични пластмасови частици до бутилки за вода, пластмасови вилици и лъжици, найлонови торбички, дори и много по-големи парчета с размери над метър. Особено опасни са така наречените „призрачни мрежи“ – някогашни риболовнимрежи, изхвърлени от рибарите – защото в тях се заплитат диви животни и корабни витла.

Great-Pacific-Garbage-patch-940x610

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*