Площадката за АЕЦ в Белене може да е процъфтяваща икономическа зона

Площадката, изградена за построяването на АЕЦ Белене, може да се превърне в прекрасна икономическа зона. Тя обхваща 270 хектара площ с изградена инфраструктура и комуникации, географското й положение е благоприятно за доставянето на необходимите съоръжения и материали за строителство чрез най-евтиния транспорт – водния – по р. Дунав. Водният транспорт и близостта с Румъния могат да направят подобен проект успешен и много ползотворен. Около това виждане се обединиха експерти и еколози по време на състоялия се на 27 септември дебат на тема „Безядрено бъдеще за площадката на АЕЦ Белене“, организиран от еко-сдружението „За Земята“.

Площадката да стане икономическа зона, която да обхваща Свищов, Белене и Никопол по модела на пловдивската икономическа зона, предложи проф. Никола Янков от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ гр. Свищов. Подобна икономическа зона би могла да се разшири и към румънската част от региона.

belene-debat

В нея може да има интегриран иновационен комплекс за внедряване и експериментиране на технологии за индустрията.

Икономическата зона би помогнала за подобряване баланса в неравномерното развитие между Северна и Южна България . За целта е необходимо да има решение на правителството площадката да бъде извадена от активите на НЕК.

Професор Янков препоръча на национално равнище да се организира работата по визия, стратегия и план за трансформиране на площадката „Белене“ в полезен за региона и за обществото като цяло бизнес-комплекс.

От: ЕС „За Земята“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*