Светеща синя велоалея в Полша се зарежда от слънцето

Интересна нова велоалея бе открита в Полша. Тя свети в ярко синьо през нощта. Пътят край Лидзбарк Вармински се осветява от фосфорен материал, който свети, след като бъде огряван от слънчева светлина. Велоалеята „Звездна нощ“ на Studio Roosegaarde е вдъхновила TPA Instytut Badan Technicznych Sp. Z o.o да създаде светещият път за велосипедисти.

Glowing-Bike-Lane-lead-1020x610

Президентът на ТРА Sp. Игор Рутмар коментира пред местните медии, че материалът във вело-алеята може да излъчва светлина за около 10 часа. През деня настилката събира енергията, която й позволява да свети през нощта.

Съвет на Регионалните Пътищата в Олщин директор Валдемар Królikowski каза Светещата велосипедна пътека има за цел да се подобри безопасността на хората, които карат колело през нощта, посочи Валдемар Кроликовски, директор на Регионания съвет по пътищата.

Според Next Nature Network, луминофорите – частиците в материала, от който е направена настилката – могат да излъчват най-различни цветове. Дизайнерите са избрали синьото, защото най-добре пасва на околния пейзаж. След проучване на материалите, които използват, и рентабилността на настилката те са установили, че светещото велосипедно платно струва колкото традиционните алеи за колелета.

Glowing-Bike-Lane-Poland-1020x610

Все пак технологията в полската светеща вело-алея се различава значително от „Звездна нощ“ на Studio Roosegaarde, която разчита на светодиоди, захранвани от слънчев масив. От своя страна вело-алеята на TPA Sp. няма диоди и не изисква никакви източници на енергия.

Алеята все още се тества и не е много ясно колко дълготрайна ще е тя.

Снимки: TPA Sp. z o.o.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*